Här fanns tidigare Craft Beer Experience. Du hittar dem nu på; http://craftbeerexperience.se/

Ölets historia

Lika länge som människan har odlat spannmål, lika länge har det funnits någon form av öl. Delar av jordens befolkning kom att bli bofasta för 10 000-15 000 år sedan. I samband med det så började man odla spannmål. Korn var en av de första grödor som man odlade. Man tror att ölkonsten i sig kom att utvecklas parallellt runt om i världen på flera platser samtidigt. Det helt oberoende av varandra. Man tror att det gjordes öl redan i det forntida Kina så väl som att indianer ska ha bryggt majsöl.

Det finns en 6 000 år gammal sumerisk lerkruka som hittats i nuvarande Iran som man anser är äldsta beviset på avsiktlig öltillverkning. Själva konsten att brygga öl kom att sprida sig västerut till Sydeuropa. Dock föredrog man vin i de flesta länderna. Men, i de germanska och keltiska kulturerna i Central- och Västeuropa kom ölen att snabbt bli populär.

Utveckling av ölens smak

Man är inte helt säker på när humle kom att börja användas vid ölframställning. Men i brytningen mellan 700- och 800-talet e. Kr. finns det omnämning av regelrätta humlegårdar. Vad jäst var, det visste man inte vid denna tiden. Dock kan det varit så att det öl som jäste bättre, det använde man en del av i ny brygd, så att man så att säga oavsiktligt renodlade jäststammar. 

Öl förr i tiden var troligen grumligt samt kanske även rödaktigt eller svart. Troligen torkades malten över öppen eld vilket bidrog till att göra ölen rökigt. Det var en ganska låg alkoholhalt på denna tidens öl, men istället drack man desto mer, ofta 3-5 liter per dag. Det eftersom att maten man åt var mycket salt. 

Ölet i sig kryddade man med humle samt andra bittra kryddor. I norra Europa bryggdes det mjöd av honung. Det förekom troligen även blandningar av öl och mjöd.

Från hantverk till industri

Det var under 1800-talet som kalljäsning fick det stora genombrottet, genom lagerölet. Även om man tidigare i Bayern testat att lagra öl i kalla grottor, så gjorde den industriella revolutionen att det tog fart. Ölbryggningen kom att bli allt mer industriell. Nu kunde öl bryggas året om, tack varfe ångmaskiner, kylteknik och mätinstrument. 

I mitten av 1800-talet kom det även vetenskapliga framsteg, då Louis Pasteur upptäckte att jäst i själva verket är mikroorganismer som äter socker och producerar alkohol, koldioxid och smakämnen. Detta gjorde att Emil Christian Hansen, chefskemisten på Carlsbergs laboratorium isolerade och renodlade lagerjästen. Det år 1883. Nu hade man kontroll på jäsningen och öl kunde på allvar bli en industriprodukt. 

Under 1900-talet kom den tekniska utvecklingen att fortsätta och ölet fick en bättre kvalitet och nu kom varumärket att vara det viktiga. Många bryggerier kom att stänga ner då produktionen skedde på större bryggerier. 

Intresset för öl som hantverk är dock på väg tillbaka. Det finns en mängd mikrobryggerier som nu har egen produktion av öl i liten skala.